Ρεπορτάζ: Ενημέρωση από τον πρέσβη της Βενεζουέλας για την Παγκόσμια Σύνοδο Ειρήνης στο Καράκας

Την περασμένη Παρασκευή(15 Σεπτέμβρη) στην πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας έλαβε χώρα εκδήλωση-ενημέρωση για την επίθεση που δέχεται το νησί από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και την ακροδεξιά πεμπτη φάλαγγα. Αφορμή υπήρξε η Παγκόσμια Σύνοδος Ειρήνης που ακολούθησε στο Καράκας το διήμερο 16-17 Σεπτέμβρη. Το παρόν έδωσαν Έλληνες και Λατίνοαμερικάνοι, όπως και η πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, δείχνοντας την αλληλεγγύη τους στην Βενεζουέλα.

Κοινωνικές δομές της Βενεζουέλας

Η εκδήλωση άρχισε με την προβολή ντοκιμαντέρ σχετικά με τις κοινωνικές δομές που ξεκίνησε ο Τσάβες και εντείνονται από την διαδοχη κυβέρνηση Μαδούρο στις πιο και στις πλέον απομακρες γωνιές της μπολιβαριανής πατρίδας. Στο ντοκιμαντέρ, που αναμένεται υποτιτλιστεί και στα ελληνικά, απλοί άνθρωποι απαντάνε στην ακροδεξιά και ιμπεριαλιστικη προπαγάνδα για τη Βενεζουέλα μιλώντας για την κοινωνική πολιτικη της κυβέρνησης μέσω του κρατικού εθελοντισμού και της διεθνιστικης βοήθειας από την Κούβα.

Οι παραπάνω δομές περιέχουν την κατ’ οίκο ιατρική κάλυψη και το θεσμό του κοινωνικού παντοπωλείου σε τακτη βάση, ώστε τελικά κανένας μπολιβαριανος πολίτης να μην βρίσκεται εκτεθειμένος. Πολιτιστικά προγράμματα στοχεύουν στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας μέσω της ολοκληρωμένη δωρεαν εκπαίδευσης.

Συμπαράσταση στον λαό της Κούβας

Ο πρέσβης της Βενεζουέλας Φαρίντ Φερνάντες ξεκίνησε την ομιλία του με μια εκδήλωση συμπαραστασης στον χτυπημένο από τον τυφώνα Ίρμα λαό της Κούβας:

«Κούβα και Βενεζουέλα από το 2004(Συμμαχία ALBA) είναι πολύ κοντά. Κουβανοί εθελοντές στηρίζουν σήμερα τις κοινωνικές δομές της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας».

Σύμφωνα μάλιστα με την πρέσβη της Κούβας, Zelmys María Domínguez Cortina, η Βενεζουέλα έχει στείλει από νωρις ανθρωπιστική βοήθεια στην πληττόμενη χώρα.

Λαϊκή Συντακτική Εθνοσυνέλευση

Κάνοντας απολογισμό για την επόμενη μέρα της Λαϊκής Συντακτικής Συνέλευσης, ο Φαρίντ Φερνάντες δήλωσε πως έθεσε τα θεμέλια της κοινωνικής ειρήνης:

«Το πρόβλημα είναι να αντιμετωπιστεί η ακροδεξιά αντιπολίτευση, της οποίας η συμπεριφορά οδηγεί τη χώρα σε εμφύλιο».

Προς τις περιφερειακές εκλογές

«Ελπίζουμε σε ένα κοινό πλαίσιο, όπου η αντιπολίτευση θα μπορεί να εκφράσει ειρηνικά τις θέσεις της. Έχουμε την ελπίδα πως και ο ιδιωτικός τομέας θα σταματήσει να παραβαίνει στην πολιτική. Κάτι που βέβαια δεν το θεωρούμε εύκολο».

Πόλεμος κατά της Βενεζουέλας-Τρόποι και μέσα διεξαγωγής

«Οι ΗΠΑ διεξάγουν μια στρατηγική να βάλουν τέλος στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας,  μεσω της χρηματοδότησης κομμάτων που έχουν στη διάθεσή τους ή λειτουργούν σαν παραστρατιωτικές οργανώσεις»,καταγγέλλει ο Φερνάντες, κάνοντας λόγο για τρεις τρόπους διεξαγωγής αυτού του πολέμου:

1. Ψυχολογικός/επικοινωνίας πόλεμος. Αφορά την διαστρεβλωση της εικόνας της χώρας μέσω των ΜΜΕ. Εντύπωση προκαλεί πως η Βενεζουέλα καταλαμβάνει συνολικά περισσότερο χώρο στις ειδήσεις από την Ινδία για παράδειγμα, παρότι τα δημογραφικά μεγέθη είναι μη συγκρίσιμα. Στην Ελλάδα π.χ., η ειδησιογραφια για τη Βενεζουέλα ξεπερνά αυτή που αφορά την γειτονική της Τουρκία.

2. Οικονομικός πόλεμος. Αφορά το πόλεμο που διεξάγεται στο εσωτερικό της χώρας από τον ιδιωτικό τομέα με την απόκρυψη προϊόντων, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων. Κλιμάκωση παρατηρείται την περίοδο Τραμπ.

3. Στρατιωτικά μέσα. Αφορά την περικυκλωση της χώρας από τον ιμπεριαλισμό και άλλες μεθόδους όπως η εναέρια παρακολούθηση.

 

Για ποιους λόγους γίνεται η επίθεση;

Ο  Φερνάντες διέκρινε τους λόγους που η Βενεζουέλα δέχεται επίθεση σε δυο κατηγορίες, πολιτικούς και γεωπολιτικους:

1. Πολιτικοί λόγοι. Ο άλλος δρόμος που χαράσει το παράδειγμα της Βενεζουέλας και ο «τσαβισμός». Ενδεικτικά, η Βενεζουέλα κατάφερε τεράστια πτώση της φτώχειας (από το 60% στο 16%)και της ακραίας φτώχειας(από το 29% στο 7% το 2014 και στο 5% σήμερα με την ένταση του κρατικού εθελοντισμού από την κυβέρνηση Μαδούρο).

Γεωπολιτικοί λόγοι. Η χώρα της Βενεζουέλας έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα στον πλανήτη σε πετρέλαιο, χρυσό και θόριο. Τα δεύτερα μεγαλύτερα σε φυσικό αέριο, ουράνιο, κολτάνιο και πόσιμο νερό. Σημαντικά αποθέματα έχει ακόμα σε διαμάντια και άλλα πετρώματα.

Όξυνση επιθετικοτητας της ΕΕ

Πέρα από την κλιμάκωση της επιθετικοτητας από ΤΙΣ ΗΠΑ, κλιμάκωση παρατηρείται και από την ΕΕ(κυρίως από την δεξιά), ενώ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλιου όλες οι κυβερνήσεις, όπως άλλωστε και το Ευρωκοινοβούλιο σκέφτονται μα υιοθετήσουν κυρώσεις, ακολουθώντας το δρόμο του Τραμπ.

Προβληματισμούς και για την στάση της ευρωπαϊκής αριστεράς 

Ανησυχία σημειώνεται ακόμα και για την στάση των κομμάτων της ευρωπαϊκής αριστεράς που δείχνουν να μεταβάλλουν την στάση τους και να κρατούν αποστάσεις. Σε μια Ευρώπη που στο σύνολό της ανεβαίνουν οι ακροδεξιες δυνάμεις, η ευρωπαϊκή αριστερά φαίνεται και αυτή να μετατοπιζεται στα δεξιά.

Βάση της αντεπίθεσης η αλληλεγγύη

«Οι χώρες που σηκώνουν ανάστημα στον παγκόσμιο νεοφιλελεύθερισμό, ενσαρκώνουν την ιδέα ενός άλλου κόσμου. Για το λόγο αυτό δέχονται επίθεση. Βάση της αντεπίθεσης είναι η αλληλεγγύης, ώστε η ιδέα να συνεχίσει να υπάρχει. Για αυτό αποφασίσαμε να καλέσουμε για τις δύο αυτές στο Καράκας συνδικαλιστές, προσωπικότητες κινήματα κλπ., ώστε να μεταφέρουν την ιδέα αυτή στην υπόλοιπη Λατινική Αμερική και σε όλο το κόσμο. Χρειάζεται η έμπρακτη αλληλεγγύη σας στον αγώνα που δίνουμε».

Καταλήγοντας, προτάσεις αλληλεγγύης

Η εκδήλωση έκλεισε με σειρά ερωτημάτων με στόχο οι παραβρισκομενοι να γνωρίσουν λεπτομεριες της νέας (μετά την Λαϊκή Εθνοσυνελευση) κατάστασης στην Βενεζουέλα, σχετικά με τις δυνατότητες λαϊκομετωπικης δράσης απέναντι στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια, ενώ από την μεριά μας προτείναμε στο σώμα την οργάνωση της αλληλεγγύης από το ελληνικό λαό προς το λαό της Βενεζουέλας. Η πρότασή μας βρήκε μεγάλη ανταπόκριση στους παραβρικομενους, ενώ αντιμετώπισης θετικά και από τον πρέσβη, που ευχήθηκε να γίνει πράξη προσπερνώντας τα οποία εσωτερικά εμπόδια και μεταξύ μας διαχωρισμούς.

Σε αυτή τη κατεύθυνση ετοιμαζόμαστε να κινηθούμε.

Για το 2510.eu και το ραδιόφωνο της ERTOPEN

**Ευχαριστώ τον φίλο και συναγωνιστή Περικλή Δανόπουλο και την εκπομπή «Σπηλιά του Πλάτωνα» (ertopen) για την βοήθειά τους να γίνει αυτό το ρεπορτάζ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *