ΓΓ Νεολαίας του ΚΚ Βενεζουέλας: «Χρειαζόμαστε τη ρήξη με το σύστημα που μας καταδικάζει στην καθυστέρηση»

«Τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου στις 19:00 έλαβε χώρα στην έδρα της Πρεσβείας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Αθήνα, συζήτηση με τον  Γενικό Γραμματέα της Νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας και Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Κόμματος, Έκτορ Ροντρίγκες.

Ο Ροντρίγκες μοιράστηκε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την πολιτική και οικονομική πραγματικότητα της Βενεζουέλας, ενώ παρουσίασε τις θέσεις και τις προτάσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος ενόψει των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η λατινοαμερικάνικη χώρα. 
Στη συζήτηση παρευρέθηκαν η Πρέσβειρα της Κούβας, ο Γενικός Γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, Ιάσωνας Σχινάς, εκπρόσωποι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του Πολιτικού Συλλόγου «Χοσέ Μαρτί», του Παγκόσμιου Συμβούλιου Ειρήνης, της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης ανάμεσα σε άλλα κοινωνικά κινήματα. Στην εκδήλωση προσήλθαν επίσης δημοσιογράφοι, φοιτητές και μέλη της ελληνο-λατινοαμερικανικής κοινότητας. Σε γενικές γραμμές, ένα ενεργό κοινό που συνέβαλε ουσιαστικά στη συζήτηση με ερωτήσεις και διατυπώσεις». (ανακοίνωση Πρεσβείας μετά την εκδήλωση)

Ακολουθεί αναλυτικό ρεπορτάζ με όσα ειπώθηκαν από τον Έκτορ Ροντρίγκες για την κατάσταση στην χώρα και την στάση των κομμουνιστών:

Εκστρατεία κατά της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας

Ως παράδειγμα του μεγέθους της επικοινωνιακής εκστρατείας κατά της Μπολιβαριανής  Δημοκρατίας, ο Ροντρίγκες  αναφέρει την περίπτωση Λιβανέζου που τον ρώτησε πως είναι η κατάσταση στην Βενεζουέλα, την ίδια στιγμή που ο Λίβανος βρίσκεται σε πόλεμο. Άλλωστε αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο Ροντρίγκες. «Αυτοί που κάνουν την εκστρατεία εναντίον μας είμαι τάχα αποτελεσματικοί να αναδείξουν την κατάσταση στην χώρα μας, αλλά σιωπηλοί και συναινετικοί στα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού», συνέχισε κάνοντας έκκληση στη σοφία των λαών μα μην πιστεύουν τους οργανισμούς  που είναι είναι απέναντί τους:

«Ο λαός μας δίνει αγώνα για εθνική κυριαρχία και αυτοδιάθεση. Απέναντι στις απειλές πολέμου και την εκστρατεία αυτή καλούμε τους λαούς μα μας συμπαρασταθούν. Κάθε κυβέρνηση που ψηφίζει κυρώσεις κατά της χώρας μας, προδίδει τον ίδιο της το λαό».

Ανάγκη αλλαγής του τρόπου παραγωγής

Ο Ροντρίγκες προβλέπει πως η επίθεση θα ενταθούν μπροστά σε μια διαδικασία εμβάθυνσης του κοινωνικού μετασχηματισμού, μια εμβάθυνση που δεν θεωρεί καθόλου άσχετη με τον αγώνα για εθνική κυριαρχία. Συμπεραίνει μάλιστα, πως οι δυσκολίες της εργατικής τάξης της χώρας μας που εμβαθύνονται από την επίθεση,εδράζονται στην καπιταλιστική κρίση, ενός καπιταλισμού(της Βενεζουέλας) που τα τελευταία 17 χρόνια εξαρτάται κυρίως από το πετρέλαιο και πως η υπέρβαση των προβλημάτων εξαρτάται από την υπέρβαση του τρόπου παραγωγής, καθώς στα πλαίσια αυτής της παραγωγής(της καπιταλιστικής) ο μετασχηματισμός έχει όρια:

«Η πετρελαίκή κρίση είχε ως αποτέλεσμα να χάσει η Βενεζουέλα το 60% περίπου των εισαγωγών της, με συνέπεια την πτώση στην ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και τις ελλείψεις αγαθών, που οξύνονται από τα μονοπώλια και το σχέδιο πολιτικής βίας».

Εξηγεί, πως «τα προηγούμενα χρόνια, χαρη στα έσοδα από τα πετρέλαια, ο λαός της Βενεζουέλας κατάφερε πρόοδο στα κοινωνικά επιτεύματα που για πολλούς λαούς είναι ακόμα όνειρο» και σήμερα αγωνίζεται για να τα διατηρήσει:

«Έχουμε καταφέρει την δωρεάν εκπαίδευση από το πρωτοβάθμιο μέχρι το ακαδημαίκό επίπεδο, δωρεάν πρόσβαση σε νερό, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, με τις αντίστοιχες εταιρίες από ιδιωτικές να γίνονται κρατικές και μάλιστα, ενώ δίνονται επιδόματα που αντιστοιχούν στο 20% του μισθού. Θέση του κόμματος είναι πως για να τις διατηρήσουμε χρειαζόμαστε ένα άλλο σύστημα και να ανατρέψουμε το υπάρχον καπιταλιστικό»

Ανάγκη ρήξης με τον καπιταλισμό-Η στάση των κομμουνιστών

«Η εθνική κυριαρχία δεν είναι δυνατή στο καπιταλιστικό πλαίσιο και ο λαός θα θυσιαστεί στο βωμό των καπιταλιστικών κερδών», αντίθετα «απαιτείται ρήξη με το σύστημα που μας καταδικάζει στη καθυστέρηση, καθώς ο παγκόσμιος καταμερισμός μας απαγορεύει την εκβιομηχάνιση, μας αναγκάζει στην εξάρτηση και την λεηλασία». «Οι αγώνες που δεν ήρθαν σε ρήξη με αυτό το σύστημα ηττήθηκαν, αντίθετα έχουμε παραδείγματα λαών που νίκησαν όπως η Κούβα», τονίζει ο Ροντρίγκες  για να επισημάνει τη στάση των κομμουνιστών:

» Δεν υπάρχει φυσικά διέξοδος μέσω μιας κυβέρνησης της ακροδεξιάς αντιπολίτευσης, αλλά ούτε μέσω της λεγόμενης πολιτικής της συμφιλίωσης, ακόμα και αν την δεύτερη την επιβάλει η κατάσταση απειλής κατά της Βενεζουέλας. Οποιαδήποτε από τα δύο θα μεταφραστούν σε παραπάνω βάσανα για το λαό, που θα πρέπει να καταλάβει την ανάγκη της εμβάθυνσης. Δεν έχει συνοχή να καταδικάζουμε το μποίκοτάζ της αστικής τάξης και να μην συγκρουόμαστε μαζί της. Η επιλογή αυτή δεν μας καθιστά πιο ‘δημοκρατικούς’. ΄Από την μεριά μας έχουμε σηκώσει το λάβαρο της εθνικοποίησης του τραπεζικού συστήματος. Αυτό το πόλεμο δεν μπορούμε να τον νικήσουμε με συμφιλίωση, αλλά με  πραγματικά επαναστατικά μέτρα. Στην ‘δημοκρατική τάξη’ ψηφίζουμε κάθε τόσα χρόνια χωρίς να έχουμε δικαίωμα να συμμετέχουμε στην άσκηση πολιτικής και οικονομικής εξουσίας.Εμείς θέλουμε ο λαό να έχει πρόσβαση στον έλεγχο της οικονομίας. Θεωρούμε ότι οι συνθήκες για αυτό είναι ώριμες».

«Η αντιπολίτευση πίστεψε το ίδιο της το παραμύθι»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση στην Βενεζουέλα μετά την Λαική Συντακτική Συνέλευση, ο ΓΓ επεσήμανε πως το διάστημα πριν τη ψήφιση της Συνέλευσης υπήρξε σκηνικό πολιτικής έντασης από την αντιπολίτευση, η οποία  πίστεψε πως θα κεφαλαιοποιήσει την δυσαρέσκεια στήνοντας σκηνικό βίας. «Όταν τα ΜΜΕ παρουσίαζαν μια δήθεν εξέγερση, στη πραγματικότητα βλέπαμε ένα οργανωμένο σχέδιο βίας, που λάμβανε χώρα μάλιστα στις πλέον εύπορες πόλεις της επικράτειας», καταγγέλλει. «Όλο αυτό ήταν μια περιπέτεια μικρών ομάδων της αντίδρασης, χωρίς το έρεισμα που νόμιζαν, όχι λαίκή εξέγερση».

«Το πρόβλημα με την αντιπολίτευση είναι ότι πίστεψε το ίδιο της το παραμύθι, διεξάγοντας ένα ‘δημοψήφισμα’ 1-2 βδομάδες πρι τις εκλογές με σχέδιο την δημιουργία παράλληλης κυβέρνησης. Σε αυτό ρωτούσαν τους πολίτες αν θα έδιναν στις ένοπλες δυνάμεις να να στηρίξουν την ‘παράλληλη κυβέρνηση’. Αυτό είναι εμφύλιος».

Όσο για το αποτέλεσμα, «οι ίδιοι είπαν πως ψήφισαν 8 εκατομμύρια, μα μια βδομάδα μετά 8 εκατομμύρια ψήφισαν στις εκλογές, οι δρόμοι άδειασαν και τα κόμματα αυτά τιμωρήθηκαν από τους ίδιους τους υποστηρικτές τους στις εσωκομματικές εκλογές.  Σήμερα οι σοσιαλσημοκράτες ελέγχουν τα κομματα αυτά. Οι δυνάμεις της αντίδρασης έχασαν από το κόσμο τους, αν και μετά τις εκλογές δεν αποκλείεται να ανασυνταχθούν’.

Η σημασία της Συντακτικής Συνέλευσης

Ερωτώμενος για τα επιτεύματα της Συντακτικής Συνέλευσης που έχει να αναφέρει και την παρέμβαση των κομμουνιστών σε αυτή, ο Ροντρίγκες ξεκινάει με την αναφορα στην απόφαση για την αντικατάσταση της Γενικής Εισαγγελέως, η οποία ενθάρρυνε το σχέδιο αποσταθεροποίησης με την απόφασή της μάλιστα να μην φέρει στη δικαιοσύνη τις περιπτώσεις πυρπολισμού ακόμα και ανθρώπων, οι οπολιες και ήταν μέρος του παραπάνω σχεδίου.

«Αυτό που έκανε η Συντακτική Συνέλευση ήταν ότι προσπάθησα να ανακόψει την αποσταθεροποίηση. Μπορεί όμως να αποδειχτεί και δίκοπο μαχαίρι για την κυβέρνηση, καθώς η εργατική τάξη περιμένει μέτρα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν χωρίς την επίθεση στα μονοπώλια. Και αυτό θα εξαρτηθεί από τον συσχετισμό. Το κόμμα μας μέχρι τώρα έχει προτείνει αποφάσεις υπεράσπισης της εργατικής τάξης και στην κατεύθυνση του κοινωνικού μετασχηματισμού, ο οποίος βεβαια γνωρίζουμε πως δεν γίνεται απλά με νόμο’.

Σημεία διαφωνίας την πολιτική της κυβέρνησης

Ξεκαθαρίζοντας πως το ΚΚ Βενεζουέλας αποτελεί μέρος της μπολιβαριανής διαδικασίας, ο ΓΓ Νεολαίας εξεφρασε μερικούς από τους λόγους για τους οποίους η συνεργασία του κόμματους με την κυβέρνηση Μαδούρο είναι σε επίπεδο περιφερειακών εκλογών και κριτικής στήριξης, και όχι κυβερνητικής συνεργασίας:

  1. Δεν υπάρχει διέξοδος στο καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, ούτε πως ο καπιταλισμός θα εξανθρωπιστεί υπέρ των εργαζομένω και της νεολαίας.
  2. Διαφωνία με την πολιτική που θέλει το συνάλλαγμα να καρπώνεται από τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Θέση του ΚΚ πως το εμπόριο πρέπει να κρατικοποιηθεί, ωστε να ηττηθεί η φυγή κεφαλαίων, η λαηλασία και η απάτη των εισαγωγών.
  3. Διαφωνία στα εργατικά δικαιώματα και θέση υπέρ ενός εργατικού συνδικαλισμού πως απέναντι στην μετατροπή των μισθών σε μπόνους, καθώς οι αυξήσεις σε μπόνους δεν ανταποκρίνεται τελικά σε σύνταξη και ασφάλεια.
  4. Διαφωνία με την πολιτική του διαλόγου με όσους δημιούργησαν την κρίση και άποψη πως η ανάπτυξη δεν πρέπει να είναι θέμα των μονοπωλίων που τόσα χρόνια συσσωρεύουν κέρδη εις βάρος του κράτους.
  5. Η μη συμμετοχη στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, καθώς το ΚΚ καλεί στη δημιουργία μαζικών οργανώσεων που θα παίρνουν αποφάσεις
  6. Το ΚΚ δεν μπορεί να χαρίσει του τους κομμουνιστές σε καμία οργάνωση, καθώς πιστεύει στον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό, αναγκαία προυπόθεση του οποίου είναι η ανεξαρτησία της εργατικής τάξης.

Χαιρετισμός πρέσβη

Η εκδήλωση έκλεισε με τον χαιρετισμό του πρέσβη της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του που ο χώρος της πρεσβείας αποτελεί ταυτόχρονα πεδίο δημιουργικής αντιπαράθεσης των διαφορετικών τάσεων της μπολιβαριανής διαδικασίας, κάτι που αποτελεί ιστορική προσφορά του Ούγκο Τσάβες.

Συμπεράσματα

Από την ομιλία του Έκτορ Ροντρίγκες, μπορούμε δούμε κατάματα την συνεπή στάση του ιστορικού κόμματος της εργατικής τάξης της Βενεζουέλας, από την μία να στηρίζει την τα προοδευτικά βήματα της μπολιβαριανης διαδικασίας ως τμήμα της διαδικασίας αυτής δίνοντας την στήριξη του στην κυβέρνηση που πολιορκείται από τον ιμπεριαλισμο, την ακροδεξιά και τα μονοπώλια. Από την άλλη, διατηρώντας τον χαρακτήρα και τους σκοπούς του, καλώντας σε ριζοσπαστικοποίηση της μπολιβαριανης διαδικασίας, κρατικοποίηση των μονοπωλίων, ολοκληρωτική σύγκρουση με τα κόμματα που εκφραζουν τα συμφέροντα αυτά, εργατικό έλεγχο της οικονομίας με στόχο τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμο, μέσω της γραμμης του για την αντιιμπεριαλιστική-αντιμονοπωλιακή μετωπική πλατφόρμα.

Το ΚΚΒ, μαζί με άλλες δυνάμεις, το κόμμα «Πατρίδα για όλους», το κόμμα «Δίκτυα», το Επαναστατικό Κόμμα Εργασίας και τις οργανώσεις «Γκαγιόνες», «Γενναίος Νότος» και «Αντιιμπεριαλιστικές Φωνές», έχουν προχωρήσει στη δημιουργία του Λαϊκού Αντιφασιστικού Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου, που επιδιώκει επαναστατική απάντηση στην κρίση του καπιταλισμού, και ταυτόχρονα έχει ανακοινώσει τη δημιουργία της εκλογικής πλατφόρμας που στηρίζουν αυτές οι δυνάμεις, με την επωνυμία «Ενότητα για να προχωρήσουμε 2017» (Union para Avanzar 2017), που συμβολίζει και την ιστορική συνέχεια και τιμή στα 100χρονα της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης του 1917.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *