Καταλονία, κοινή γνώμη και η «δημοκρατική» Ευρώπη

Όταν οι Κροάτες,οι Σλοβένοι,οι Βόσνιοι ζητούσαν την αυτονόμησή τους από την Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία ,σύσσωμη η »Δημοκρατική» Ευρώπη και φυσικά το μεγαλύτερο κομμάτι της αριστεράς,δεν είδαν ασφαλώς εθνικισμό,αλλά δημοκρατικά δικαιώματα στην αυτοδιάθεση των λαών.Οι ίδιοι επικρίνουν τις »εθνικιστικές»αποσχιστικές τάσεις των Καταλανών. Είναι ο μαγικός τρόπος με τον οποίο μαγειρεύονται οι λέξεις και οι έννοιες ανάλογα του πως μας συμφέρει.Και συνεπικουρούνται ασφαλώς,από τους Έλληνες εθνικιστές,της γνωστής ανιστόρητης παραποίησης της πραγματικότητας,μπλέκοντας Μουσουλμανικές μειονότητες με καθαρά εθνοτικές διεκδικήσεις.
Η κατάσταση στην Καταλονία ,αν γινόταν σε κομμουνιστικό κράτος και υπήρχε ωμή απόπειρα κατάπνιξης των κινημάτων της αυτονομίας,η»πολιτικά ορθή΄΄ άποψη θα μίλαγε για εγκλήματα κατά της Δημοκρατίας.
Ένα ακόμα χτύπημα στην Δημοκρατία και την ελευθερία,στην καρδιά του μεγάλου φασιστικού μορφώματος που ονομάζεται Ενωμένη Ευρώπη.Το φάντασμα του Φράνκο αιωρείται πάνω από την Ισπανία.Οι σύγχρονοι κονκισταδόρες επέστρεψαν για αιματοκυλίσουν την Καταλονία……

…..Διαβάζοντας πολλά αυτές τις ημέρες,κατάλαβα επίσης πολλά.Πολλά για το πως κατευθύνεται η κοινή γνώμη,όχι από τα πάνω αλλά από τα κάτω,εκ των έσω.Και μάλιστα από ανθρώπους εντός κομμάτων που ξιφουλκούν κατά της ΕΕ.
Η επιμονή και η σπουδή ορισμένων,να παρομοιάσουν την υπόθεση της Καταλονίας με άλλες αποσχιστικές δυνητικές υποθέσεις,εκτός από ανιστόρητη μοιάζει και εξαιρετικά επικίνδυνη.Η Ισπανία είναι ένα ιδιότυπο ομοσπονδιακό κράτος.Η Καταλονία και η Βασκονία(η χώρα των Βάσκων),είναι ουσιαστικά κράτη μέσα σε ένα μεγάλο κράτος.Με ιδιαίτερη γλώσσα,κουλτούρα και έθιμα.Επί Φράνκο μάλιστα,οι περιοχές αυτές δεινοπάθησαν.Το αίτημα για ανεξαρτησία,δεν είναι σημερινό.Η σύγκριση με πιθανό αίτημα στην Θράκη,είναι εντελώς αδόκιμη καθώς εκεί μιλάμε για θρησκευτική μειονότητα.Η ιδεοληπτική παράκρουση μιας μικρής Κρητικής μειοψηφίας,δεν μπορεί καν να συζητηθεί.Αλλά η σύγκριση με την Κύπρο,είναι στα όρια της βλακείας.Σε μια χώρα που ένα κομμάτι έχει defacto αυτονομηθεί,με στρατό κατοχής και με την διεθνή κοινότητα να αδιαφορεί,ποιά ομοιότητα θα μπορούσε να βρει κάποιος με το Καταλανικό ζήτημα?
Αλλού είναι η ταμπακιέρα.Εαν η Καταλονία ανεξαρτητοποιηθεί,αλλάζει και το status με την Ευρωπαϊκή Ένωση,καθ’ότι αν θελήσει να ενταχθεί οι διπραγματεύσεις θα ισχύσουν από μηδενική βάση.Τότε ο λαός θα γνωρίσει τι σημαίνουν οι συμφωνίες του Μάαστριχτ,της Λισσαβώνας κλπ και πιθανά να στραβώσει.Όλα αυτά σε ένα προσδοκώμενο Ευρωπαϊκό φεντεραλιστικό υπερκράτος,δημιουργούν ένα ντόμινο εξελίξεων και σοβαρότατους τριγμούς στα θεμέλια.
Όμως ο μεγαλύτερος τριγμός υπήρξε την Κυριακή,όταν ο ΡαχόΪ μίλησε για νίκη της Δημοκρατίας και την ίδια ώρα όλος ο πλανήτης έβλεπε άναυδος την λυσαλέα καταστολή της Ισπανικής αστυνομίας.Μια καταστολή που εμείς στην Ελλάδα έχουμε νοιώσει απ την κορφή ως τα νύχια μας.
Το ποιοί και πόσοι Καταλανοί ζητούν την αυτονομία,είναι δικό τους θέμα.Το αν η θέληση ενός ολόκληρου λαού,μπορεί να πεταχτεί βίαια στα σκουπίδια,είναι θέμα όλων μας.
Αυτό όμως που βγαίνει αβίαστα ως συμπέρασμα είναι ότι στην Ευρωπαϊκή νομενκλατούρα το referandum(δημοψήφισμσα)είναι όρος που παραπέμπει σε έγκλημα καθοσιώσεως.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *